Sara, 37 år

Jag har haft HS sedan i början av 20-årsåldern efter att jag födde min första dotter.

Jag var helt övertygad om att det var värmeutslag eller inåtväxta hårstrån så jag fick det aldrig kollat. Det började främst i ljumsken, där har jag numera har massor med ärr. På senare tid har jag fått det under armarna också.

Jag hade ingen aning om att det var en sjukdom förrän jag träffade Linda Örvind, som nu är ordförande för patientföreningen, och hon vågade berätta vad hon led av. Först då gjorde jag kopplingen till att det kanske var någonting jag borde kolla upp.

På Lindas inrådan skrev jag en egenremiss till Hudmottagningen i Lund via mina vårdkontakter på 1177 (https://kontakt.minavardkontakter.se/). Där skrev jag helt enkelt att jag hade knölar i min ljumske och under mina armar som ibland sprack och lämnade ärr efter sig. Det tog några månader, men till sist fick jag träffa en läkare som gav mig diagnosen Hidradenitis Suppurativa.

Hur det har påverkat min vardag…

Jag rör inte lika mycket på mig som jag skulle vilja. Jag tränade och sportade rätt mycket tidigare, men det går inte så mycket nu. Jag känner mig ofräsch och tycker inte om att klä mig lätt. Vågar inte simma på stranden med badkläder.

2 thoughts on “Sara, 37 år

 1. Jag beundrar ditt mod Sara som vågar berätta om detta. Det är många som går med denna sjukdomen men inte vågar visa upp sina symptom pga deras placering. Tack för att du vågar. Från en som försöker förstå.

 2. Tack! För att ni delar med er och för att det är så viktigt!

  Jag är idag 40 och har precis förstått att det är det här jag har lidit av under alla år.
  Sista månaderna har jag fått uppsöka vården i stort sett 1 gång/månad då smärtan blev outhärdlig. Varje gång har jag fått frågan av olika läkare om varför jag har det här, vad det kan vara och varför ingen har utrett det. Samtidigt som de bara skriver ut antibiotika, plåstrar om mig och inget mer.
  Idag bad jag läkaren att remittera mig till hudläkare men han viftade bara undan det jag försökte säga. Till slut så “kom han själv på” att han kan utreda mitt immunförsvar.
  Jag vet inte hur många gånger de har fått snitta och sätta dränage på mig genom åren.
  Bara att hitta det här gör att det lättar lite i bröstkorgen. Nu hoppas jag få tag på en läkare som tar det här på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.