Min 20-åriga HS historia

Tänkte jag skulle berätta min ännu odiagnostiserade 20-åriga historia med HS.

Jag fick min första böld när jag var 20 år gammal, sommaren 2001. Fick en jättestor böld mellan övre delen av skinkorna. Kunde inte sitta, stå eller knappt gå. Det gjorde fruktansvärt ont. Jag åkte då till akuten och fick där hjälp med att öppna upp den och påbörja dränering av den.
Mitt självförtroende sjönk till botten, jag tyckte jag bara var en illaluktande 20 åring som skulle börja bygga sitt liv, men vilket liv skulle det vara? Ingen skulle vilja vara nära mig så som jag stank. 

Efter öppnandet på akuten så tillbringade jag det närmaste 1 år och 6 månader till att ha besök inbokade hos distriktssköterskan för omläggning och rengöring.
Sen till slut så var den läkningen klar. 

Jag tänkte då, vad skönt att äntligen bli av med det och kunna leva normalt. Men ack så fel jag hade. Det kom ju fler. 

Så dom senaste 20 åren så har jag haft bölder i varierande storlekar och på varierande platser på kroppen. Och ganska ofta på ställen jag redan haft någon tidigare. De områden som varit mest utsatta är armhålor, ljumskar, bröst och nacke. 

När man läser andras historier så är jag väl ändå ganska lyckligt lottad, jag har bara fått en böld per utbrott och nästa har inte kommit förrän den första är läkt. Så från 2001 till 2018 fick jag ungefär tre bölder per år, och det är ju ganska lite för att vara HS, men läkningsprocessen har varit det värsta för mig. Bölden före öppnande och smärta samt sjukdomskänslan kan jag ta. Man stinker ju inte innan den spricker, men att sen gå flera månader av konstant stinkande tar hårt på självkänslan. 

Fick flera stora utbrott 2011 då båda mina föräldrar dog inom loppet av 3 månader. Den tiden var speciellt tuff för psyket. 

2018 hade jag fått en tid för undersökning av leverfläckar på Diagnostiskt Centrum Hud i Göteborg och passade då även på att fråga om en gammal böld i nacken som varit aktiv till och från i 5 år. Dom undersökte den och sen gav dom mig en kortisonspruta i den. Sedan dess har min HS i princip varit borta. Trots viktuppgång och ett väldigt stressigt liv med mycket dålig mat och lite sömn så har den hållit sig borta.  Det var även här som HS dök upp i min journal. Jag har inte bekräftad HS men enligt journalen har jag förmodligen HS, detta kunde inte fastställas då bölden inte var helt aktiv just vid besöket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.